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OSWER Directive No. 9476.00-16 
 
OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
APR 1 1988 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Effective Dates for Characteristic and Listed Wastes 
          per March 19, 1987 Clean Closure Regulation 
 
FROM:     Sylvia K. Lowrance, Director 
          Office of Solid Waste (WH-562) 
 
TO:       Waste Management Division Directors 
          Regions I-X 
 
Several regions have raised questions about the effective 
date of the Clean Closure Conforming Changes Rule of March 19, 
1987 (52 FR 8704) and, in particular, have asked whether the 
clean closure standards discussed in the preamble to the rule 
(52 FR 8705) apply in authorized states.  The purpose of this 
memorandum is to clarify the applicability of the March 19, 1987 
rule. 
 
As you know, the Clean Closure Conforming Changes rule made 
several conforming changes to the Part 265 closure and 
post-closure regulations for surface impoundments. 
Additionally, the Agency set forth its interpretation of these 
regulatory requirements in the preamble to this rule.  In 
particular, the rule changed the closure by removal standards 
under Part 265 to be consistent with Part 264 standards.  A key 
feature of this change was t amend the 265 closure by removal 
standards for characteristic wastes.  Under the old closure by 
removal standard, "clean closure" could be achieved if the owner 
or operator demonstrated that remaining materials did not 
exhibit the characteristic that first brought the unit under 
control.  Under amended §265.228(a), however, surface 
impoundments containing characteristic wastes as well as those 
containing listed wastes must "remove" all waste residues, 
including hazardous waste constituents derived from the waste. 
The preamble to the Conforming Changes rule provides guidance on 
determining when "removal" of waste residues has been achieved. 
 
According to the preamble (52 FR 8706), "removal" under 
§265.228(a)(1) means removal of all wastes and liners, and the 
removal of leachate and materials contaminated with the waste or 
leachate (including ground water) to levels that are protective 
of human health and the environment.  Owners/operators must
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demonstrate that any hazardous constituents left in the soils, 
subsoils or groundwater would not cause unacceptable risks to 
human health or the environment.  these demonstrations must 
document that the contaminants do not contaminate any 
environmental media in excess of Agency-recommended limits.  The 
Agency-recommended limits include water quality standards and 
criteria and health-based limits based on verified reference 
doses (RfDs) and Carcinogenic Potency Factors (CPFs).  If no 
Agency-recommended limits exist for a hazardous constituent, 
then the owner/operator must remove the constituent down to 
background levels, submit data of sufficient quality for the 
Agency to determine the environmental and health effects of the 
constituent, or follow landfill closure and post-closure 
requirements. 
 
The March 19, 1987 rule became effective in unauthorized 
states on September 15, 1987.  The date on which the clean 
closure policy outlined in the preamble may be applied in 
authorized states will depend on whether the wastes in question 
are listed or characteristic.  For characteristic wastes, the 
policy would not apply until the authorized state had adopted 
the new regulation at §265;228(a)(1) - - until that time 
facilities could continue to clean close by demonstrating that 
remaining materials did not exhibit the characteristic that 
brought the waste into the system (i.e., the demonstration 
required under the former rule).  The deadline by which 
authorized states must incorporate the March 19, 1987 regulatory 
changes is July 1988.  For listed wastes, on the other hand, the 
policy may be applied in authorized states immediately, since 
the preamble interprets regulations that should already be 
adopted as part of the authorized state program. 
 
Regardless of whether a specific state has adopted these 
regulatory changes, owners and operators should be reminded of 
the statutory requirements of §3005(i) of HSWA.  Units which 
clean close pursuant to Part 265 standards will not be relieved 
of post-closure care obligations until they demonstrate 
"equivalency" with Part 264 clean closure standards (see 52 F.R. 
45788).  Accordingly, owners and operators of facilities who 
wish to clean close should be encouraged to perform such 
closures in accordance with Part 264 standards. 
 
If you have any questions, please call Sharon Frey at FTS 
475-6725. 
 
cc:  Region Counsel, Regions I-X 


