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SECONDARY CONTAINMENT REQUIREMENTS FOR ABOVE GROUND WELDED 
FLANGES AND SEALLESS VALVES 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
SEP 23 1987 
 
Ms. Wendy S. Goerss 
Environmental Engineer 
SSOE, Inc. 
1001 Madison Ave. 
Toledo, Ohio 43624 
 
Dear Ms. Goerss: 
 
This letter is in response to your letter of September 2, 1987, 
requesting confirmation of 40 FR 264.193 interpretations given 
to you by me in recent telephone conversations.  Specifically, 
our discussions centered on the applicability of EPA's requirement 
for secondary containment of aboveground welded flanges and the 
scope of the germ "welded flange".  You likewise inquired of 
the applicability of secondary containment for aboveground 
sealless valves. 
 
As I pointed out in our telephone conversations, one of EPA's 
primary concerns with aboveground piping is the threaded connection. 
As such, the Agency's intent is that secondary containment be 
provided at these type connections.  An exemption from secondary 
containment is allowed for welded piping connections due to EPA's 
belief that the threat of a release from these locations will be 
substantially lower than for a threaded connection.  Of course, 
EPA realizes that even aboveground welded connections are not 
completely leak-proof and will need to be inspected on at least 
a daily basis and properly maintained. 
 
EPA has been asked by numerous parties of concern to define 
the scope of meaning of the term "welded flange".  A clarification 
of this term is being prepared and should be published in the near 
future in the Federal Register.  Although I cannot send you a copy 
of the draft upcoming FR notice, I can comment on EPA's intended 
clarification regarding the types of flanges that you referred to 
in an attachment to your letter taken from Perry's Chemical Engi- 
neer's Handbook, Fifth edition.  Your assessment of the applicabil- 
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ity of secondary containment to the five pictured flanges is correct. 
The other four flange types (slip-on, socket, lap joint, and welded 
neck) will be viewed as falling within the intent of EPA's definition 
of welded flange and thus would not require secondary containment. 
 
The Agency also believes that aboveground sealless valves that 
are visually inspected on a daily basis should be exempt from the 
secondary containment requirements.  EPA alluded to this in the 
preamble to the July 14, 1986 FR (51 FR25450) but, due to an over- 
sight failed to include this term in the §§264.193(f) and 265.193(f) 
regulatory language.  We place to likewise make this correction in 
the above-mentioned upcoming FR notice.  The Agency does not, 
however, intend to define "sealless vales" specifically.  Given the 
wide and ever changing array of valves available on the market, EPA 
believes it would be impractical to define the meaning of this 
term.  Instead, the Agency would rather allow that a determination 
of whether or not a valve is "sealless" be made on a case by case 
basis by Regional/state permitting authorities, keeping in mind 
that the intent of the exemption is to encourage the use of valves 
that employ a design that strictly minimizes valve stem leakage, 
particularly in comparison to valves using traditional packings. 
As an example of this type of valve, EPA is aware of a valve that 
uses a welded metal bellows to seal the valve stem.  This or other 
valve designs that essentially achieve containment within the valve 
body would meet EPA's meaning of a sealless valve. 
 
I hope that I have adequately addressed your questions.  Please 
call me at (202) 382-7917 if you have any questions. 
 
Sincerely, 
 
 
William J. Kline 
Environmental Scientist 
 
cc:  Chet Oszman, PSPD 
 


