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"Procurement Requirements Applicable to Government Agencies" 
(Key Words:  Federal agency; procurement guidelines; recycling; 
Subtitle D) 
 
QUESTION:  One of the primary objectives of the Resource 
Conservation and Recovery Act (RCRA) is to conserve valuable 
material and energy resources (Section 1003(a)).  Because the 
collective purchasing power of federal, state, and local 
governments has significant potential to expand markets for 
products made with recovered materials, RCRA Section 6002 
requires government procuring agencies, when purchasing 
EPA-designated items, to select items with the highest amount of 
recovered material content practicable.  All federal agencies 
must review and revise all of their specifications for products 
to eliminate language which discriminates against the use of 
recovered materials.  In addition, each procuring agency subject 
to Section 6002 must establish an affirmative procurement program 
for each item designated by EPA.  How does a government agency 
determine whether or not it must comply with the requirements of 
Section 6002? 
 
ANSWER:  A government agency should answer the following three 
questions to determine if it is subject to the requirements of 
Section 6002.  First, does the government agency meet the 
definition of a procuring agency?  The definition of procuring 
agency includes federal agencies, as well as state and local 
government agencies using federal funds, and their contractors.  
Specifically, RCRA Section 1004(17) defines a procuring agency as 
"...any federal agency, or any state agency or agency of a 
political subdivision of a state which is using appropriated 
federal funds for such procurement, or any person contracting 
with any such agency with respect to work performed under such 
contract."  For purposes of this definition, the use of 
appropriated federal funds includes the use of federal funds 
commingled with state or local funds.   
 
The second question is, does the government agency purchase a 
product designated in an EPA guideline?  The affirmative 
procurement program requirements in Section 6002 are limited to 
products specifically designated by EPA procurement guidelines.  
Procuring agencies, however, are encouraged to establish 
affirmative procurement programs for other available items made 
with recycled materials.  In addition to designating which items 
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are covered by Section 6002, EPA procurement guidelines provide 
recommendations for government agencies to carry out the 
responsibilities of Section 6002.  To date, EPA has issued five 
procurement guidelines.  The guidelines are found in 40 CFR Parts 
248, 249, 250, 252 and 253, and provide recommendations for the 
procurement of building insulation, cement and concrete 
containing fly ash, paper and paper products, re-refined 
lubricating oil, and retread tires, respectively.   
 
Finally, does the government agency purchase $10,000 or more 
worth of a product designated in an EPA guideline during the 
course of the current fiscal year or did the agency purchase 
$10,000 or more worth of a designated item or functionally 
equivalent items during the preceding fiscal year?  Each 
guideline specifies how "functional equivalence" should be 
interpreted to determine whether the government agency has 
reached the $10,000 threshold.  If the answer to all three of the 
above questions is yes, the agency must comply with the 
requirements of Section 6002.  In other words, government 
agencies that meet the definition of a procuring agency and 
purchase $10,000 or more worth of a product designated in a EPA 
guideline during the current fiscal year, or purchased $10,000 or 
more worth of a designated item or functionally equivalent items 
during the preceding fiscal year, are required to comply with 
RCRA Section 6002.  (August 1993 Monthly Hotline Report) 
 
 


