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INCINERATOR NOT CONSIDERED TOTALLY ENCLOSED TREATMENT 
 
OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
JUL 2 1987 
 
Marc R. Wolman, P.E. 
EnerGroup, Inc. 
The Thomas Block 
116 Commercial Street 
Portland, Maine 04101 
 
Dear Mr. Wolman: 
 
This letter is in response to your letter of June 19, 1987, 
in which you request an opinion on the regulatory status of a  
hypothetical waste treatment facility.  Since the premises you 
provided in your example stipulate that the facility neither 
receives nor generates hazardous waste, none of the RCRA 
Subtitle C hazardous waste rules would apply (i.e., the hazardous 
waste rules only apply to the management of "hazardous waste"). 
However, if the facility was subject to the hazardous waste 
rules, incineration would not be considered "totally enclosed 
treatment" because some emissions would inevitably be released to 
the environment.  (In your example, the incineration is of 
nonhazardous waste, so the point is moot.)  You should also note 
that EPA does have RCRA Subtitle D guidelines for solid waste 
incinerators at 40 CFR Part 240; these guidelines are implemented 
through State regulations. 
 
If you have any further questions in this area, please call 
Mike Petruska at (202) 475-6676. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Marcia E. Williams 
Director 
Office of Solid Waste 


