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CORRECTIVE ACTION/PERMIT ISSUES - U.S. ARMY 
ABERDEEN PROVING GROUNDS 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
MAY 8 1986 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Permit Issues Related to U.S. Army -  
          Aberdeen Providing Grounds  
 
FROM:     Bruce Weddle, Director  
          Permits and State Programs Division  
 
TO:       Robert Allen, Chief  
          Waste Management Branch  
 
In your memorandum of January 24, you requested our response  
to several issues surrounding the issuance of the corrective  
action portion of the permit for Aberdeen Providing Grounds. Our 
response to each issue is discussed separately below.  This  
information has also been discussed with Jack Potosnak of your  
staff.  
 
1.  Definition of "facility" as it applies to Federal facilities.  
 
Notice was published March 5 (51 Federal Register 7722)  
which resolves three issues outlined in the Final Codification  
Rule, regarding the definition of facility for purposes of  
corrective action at federal facilities:  
 
     1.   Will establish that §3004(u) is applicable to Federal 
          facilities; 
 
     2.   Reconfirms the definition of "facility" as the  
          entire site under control of the owner/operator; 
 
     3.   Establishes that the owner of Federal lands is the  
          individual Federal department or agency, rather  
          than the U.S. Government.  
 
A second notice was also published which announces our intent  
to develop regulations to address additional issues raised by  
Federal agencies including national priorities for corrective  
action.  
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2.  Unexploded Ordinances 
 
You inquired as to whether range/impact areas containing  
unexploded ordinances at Aberdeen qualify as solid waste management  
units.  We believe such areas do not qualify because there is a  
strong argument that unexploded ordinances fired during target  
practice are not discarded materials within the regulatory definition  
of "solid waste".  Ordinances that do not explode would be expected  
to land on the ground.  Hence, the "ordinary use" of ordinances  
includes placement on land.  Moreover, it is possible that the  
permittee has not abandoned or discarded the ordinance, but rather  
intends to reuse or recycle them at some point in the future.  
 
Also, the U.S. District Court for the District of Puerto Rico  
held that the military target practice activities do not generate  
"solid waste" because the statutory definition does not include  
materials resulting from military operations.  Barcelo v Brown,  
478 F. Supp. 646, 668-669 (D. Puerto Rico 1979) (copy of relevant  
portions attached).  The Court qualified this position, however,  
by suggesting that when the military engages in activities that  
resemble industrial, commercial or mining operations, or community  
activities, materials resulting from such operations are wastes  
and are subject to regulation under RCRA.  Hence, we think the  
Court's opinion suggests that materials resulting from uniquely  
military activities engaged in by no other parties fall outside  
the definition of solid wastes.  
 
3.  White Phosphorus Burial Zone  
 
As relayed in your memorandum, white phosphorus munitions  
were dumped in a shallow water area and covered with fill.  The  
area is part of the Chesapeake Bay, but it is within the boundary  
of Aberdeen Providing Ground.  You asked whether the the act of  
being underwater restricts applicability of RCRA/HSWA authorities,  
and whether a multi-year monitoring program can be prescribed at  
the location.  
 
As described in the January 30, 1985, draft guidance on  
corrective action for continuing release under §3004(u), the  
term "solid waste management unit" applies to active and inactive  
units containing hazardous wastes or solid wastes at the facility.  
Further, the term facility is defined as including all contiguous  
property under the control of the owner or operator at which the  
units subject to permitting are located.  In the case of the  
white phosphorous burial zone, since white phosphorus is a hazardous 
waste and the unit is located within the facility boundary, the  
fact of being underwater should have no effect on its designation  
as a solid waste management unit.  Further, since the unit would  
be subject to §3004(u), a water quality monitoring program would  
appear to be an appropriate response to determine evidence of  
any releases from the unit.  
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4.   Radioactive Material 
 
You inquired as to whether several items listed in your  
memorandum fell under the "source special nuclear, by-product  
material" exemption under 261.(a)(4).  The items would not be  
exempt to the extent they are mixed with or contain hazardous  
waste.  However, no RCRA regulations have been developed to cover  
such mixed radioactive wastes.  
 
5.   Drum Cleanup 
 
Your last issue centered on the appropriatenss of a permit  
condition requiring a facility-wide effort to locate and recover  
abandoned 55 gallon drums found on the site.  Drums with contents  
would be tested and removed to the container storage area if  
found to be hazardous.  
 
We do not believe existing authorities would allow recovery  
of these drums unless there was evidence of a release.  Under the  
authority of Section 3004(u), if EPA's preliminary assessment  
showed that there was a reasonable likelihood of releases of  
hazardous constituents from any of these drums, EPA or the facility  
could test the material in the drums to determine if the remaining  
waste is hazardous and to determine if any releases have occurred.  
If releases had occurred, the appropriate corrective action measures  
could be required.  
 
If you have any questions, please contact George Faison  
at 382-4422. 
 
Attachment  
 
cc:  RCRA Branch Chiefs (w/o Attachment) 
 
 


