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9432.1986(05) 
 
FEB 5 1986 
 
Vice Admiral Peter J. Rotz 
Chief, Office of Marine Environment 
  and Systems 
United States Coast Guard 
2100 2nd St., S.W. 
Washington, D.C. 20593 
 
Dear Vice Admiral Rotz: 
 
We have been asked by members of your staff to clarify the 
applicability of EPA's regulations under the Resource Conservation 
and Recovery Act (RCRA) to operational wastes from ships.  The 
Coast Guard's Reception Facility Requirements for Waste Materials 
Retained On Board, issued under Annex I of MARPOL 73/78 (50 FR 
36768, September 9, 1985), have raised a number of questions regarding 
the status of ships and terminals/ports under the RCRA regulations. 
In particular, we have been asked to determine who is the generator 
of oily waste that is produced on ships and required under the 
Coast Guard's September 9, 1985 regulations to be discharged to 
reception facilities at ports and terminals. 
 
We have determined that, as a general matter, for any oily  
waste that is produced in product or raw material vessel units, 
such as those used for bulk shipment of oil, both the ship and, in 
some circumstances, the operator of the central facility involved 
in removing the waste from the ship would be considered hazardous 
waste generators.  For other types of oily waste, such as bilge 
water in vessel engine rooms contaminated with engine lubricant 
drippings or solvents, only the ship would be deemed to be the  
hazardous waste generator. 
 
1.  Generator requirements 
 
The RCRA regulations define a generator as any person, by  
site, whose act or process produces hazardous waste identified or 
listed in 40 CFR Part 261 or whose act first causes a hazardous 
waste to become subject to regulation.  40 CFR §260.10.  Any 
person who generates a solid waste must determine if that waste 
is hazardous, and if so, must receive an EPA identification (ID) 
number before treating, storing, transporting or disposing of the  
waste.  If the generator plans to move the waste off-site for 
treatment, storage or disposal, he must comply with certain 
requirements in Part 262, including preparing an EPA manifest,  
marking the waste, keeping records and filing reports.  In addition,   
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to 90 days without a permit if he complies with the requirements 
of §260.34(a)(1-4). 
 
2.  Types of waste subject to regulation 
 
The oily wastes subject to Coast Guard regulation under 
MARPOL Annex I generally are produced in two ways.  The first is 
through bulk shipment of oil, whereby sludges and sediments that 
settle out in the oil storage tank or unit must be periodically 
removed.  Oil tankers also need to periodically dispose of oily 
ballast water and tank cleaning water.  The second type of waste 
is produced from the use of oil as a fuel and lubricant in a 
ship's propulsion and auxiliary system.  Bilge water that accumulates 
in engine rooms often contains high concentrations of oil from 
lubricant drippings and other routine losses.  The bilge water 
may also be contaminated with other types of wastes.  Both types 
of waste are solid wastes under §261.2. 
 
Whether these wastes are hazardous wastes would be deter- 
mined under §261.3.  In general, the waste would have to be 
either (1) listed in Subpart D of Part 261;(2) identified in 
Subpart C of Part 261 (e.g., exhibits ignitability characteris- 
tic); (3) a mixture of solid waste and a listed hazardous waste; 
or (4) is derived from treating a listed hazardous waste.  Under 
current EPA regulations, used oil is not listed as a hazardous 
waste.*/ and therefore, would have to meet (2), (3) or (4) above. 
We do not anticipate many situations in which one of these criteria 
would be met, with the possible exception of contamination  of bilge 
water with spent solvents.  (§261.31)  However, even this possi- 
bility can be minimized if the bilge waters are segregated from  
other wastes generated on the ship.**/ 
                
 
*/  EPA's recent proposal to list used oil as a hazardous waste, 
if finalized, will change its current status under the RCRA 
regulations.  See 50 Fed. Reg. 49212 (november 29, 1985). 
 
**/  Under EPA's spent solvent listing, since a solvent is consi- 
dered "spent" when it has been used and is no longer fit 
for use without being reclaimed or reprocessed, it is likely that 
solvents dripping from machinery and collecting in bilge water 
would not cause the wastewater to be hazardous.  See 50 Fed. Reg. 
53315,53316 (December 31,1985). 
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3.  Regulation of oily waste under RCRA 
 
The two types of oily waste from ships - - waste produced 
in product transport units and waste produced in the propulsion and 
auxiliary systems - - are treated differently under the RCRA regula- 
tions.  Under §261.4(c), a hazardous waste generated in a product 
or raw material transport vessel is exempt from regulation until it 
exits the unit in which it was generated or unless it remains in 
the unit more than 90 days after the unit ceases to be operated for 
storage or transportation of the product or raw materials.  These 
wastes are sludges and residues produced in tanks or holds that 
carry products or raw materials, where the products or raw materials 
are not in themselves hazardous wastes.  See 45 Fed. Reg. 72024, 
72026-27 (October 30, 1980). 
 
As a result of this exemption, parties who remove the waste 
from the ship at a central facility by either emptying the pro- 
duct-holding unit or cleaning the holding tank are deemed to be  
generators under 40 CFR §260.10 because their actions cause the 
hazardous waste to become subject to regulation.  In addition, the 
actions of both the operator and owner of the vessel and the owner of 
the product or raw material result in production of the hazardous 
waste.  Thus, these parties, and any others that fit the generator 
definition, are jointly and severally liable as generators.  See 
Id. at 72026. 
 
The Agency looks primarily to the central facility operated 
to remove sediments and residues to perform the generator duties, 
since it is the party best able to perform such generator duties as 
determining whether the waste is hazardous.  Where the wastes are 
not removed at a central facility, however, the Agency looks to the  
operator of the vessel to perform the generator duties. Id. at 
72027. 
 
Engine-related wastes are treated quite differently in that 
they are regulated from the moment they are produced.  since that 
operation of the ship's propulsion system produces the oily wastes, 
the ship's owner and/or operator are generators.  The facility 
involved in removing this waste form the ship is not a generator 
because it is not causing the waste to become subject to regulation 
- - this waste is already subject to regulation when produced in 
the ship.  The facility may be a transporter (Part 263) or a treat- 
ment storage or disposal (TSD) facility (Parts 264-265) , depending 
upon the actions it takes. 
 
The Coast Guard's requirement that certain ports and terminals 
be certified to have available adequate reception facilities for 
ship' oily wastes does not necessarily determine the role of the 
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port or terminal in the RCRA regulatory scheme.*/  For example, a  
port or terminal that has available an independent waste hauler who 
transfers engine room waste directly into a tank truck does not 
appear to fit the definition of generator, transporter or TSD 
facility.  The waste hauler, or whoever is engaged in the offsite 
(i.e., off the ship) transportation of the waste, would be deemed 
the transporter. 
 
Of course, if the manifested waste is stored for any period 
of time in tanks or containers at the port or terminal, or if the 
waste is removed to and stored in a barge, both the port and barge 
storing the waste would be deemed TSD facilities subject to the  
requirements of Parts 270,264, and 265.  If whoever is transporting 
the manifested waste from the ship stores the waste in containers 
meeting the requirements of §262.30 at a transfer facility, such as a  
loading dock, the waste may be stored for 10 days without being 
subject to regulation under Parts 270, 264, and 265.  See 40  
CFR §263.12. 
 
The ship, as the generator, is also a TSD facility to 
the extent that it is storing hazardous waste on board.  Under  
�262.34, a generator may accumulate hazardous waste on site for 90 
days or less without having a permit provided certain requirements 
are met.  EPA is currently finalizing a proposed regulation that 
would extend this accumulation period for generators who generate 
between 100 - 1000 kilograms of hazardous waste per month.  See 50 
Fed. Reg. 31278 (August 1, 1985). 
 
The Agency believes that the application of the RCRA regula- 
tions in this way will be workable for the ships and reception 
facilities subject to Coast Guard regulations.  In situations where 
ships' owners or operators are unable to perform the generator 
duties, ships' agents that are available at ports or terminals to 
handle fueling and other necessary functions, such as carrying out 
Customs requirements, may perform these duties on behalf of the ship. 
The Agency would expect the shipping company or agent handling the 
required manifesting and record keeping functions to retain records 
either at its U.S. business headquarters or at the local agent's 
office located near the port or terminal where the ships have their 
waste removed. 
                     
 
*/  Similarly, potential liability of parties under the 
Comprehensive Environmental Response, Compensation 
and Liability Act (CERCLA) is not necessarily determined 
by RCRA responsibilities.  For example, under CERCLA �107 
persons who arrange for transportation, disposal or treatment 
of hazardous substances are liable for certain costs, so 
that parties who are not "generators" under RCRA may nonetheless 
have certain CERCLA liabilities. 
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Also, any parties liable for performing generator duties may 
designate among themselves the person who will actually carry out 
those functions.  For example, where both the ship and a central 
waste removal facility are deemed to be generators, they may mutually 
agree that the central facility will perform the generator duties. 
 
We hope that this has been responsive to the Coast Guard's 
concerns regarding the interaction between the MARPOL and RCRA 
regulations.  Please don't hesitate to contact me or Bruce Weddle 
of my staff at 382-4746 if you have any further questions. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Marcia Williams 
Director 
Office of Solid Waste 
 
 


