
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
 
 

MARCH 24, 1988 
 
Dr. Jeffrey Mirsky, President 
National Diagnostics 
1013-1017 Kennedy Boulevard 
Manville, NJ  09935 
 
Dear Mr. Mirsky: 
 
 This is in response to your letter to Mr. Matthew Straus dated February 4, 1988, in which you 
request an interpretation of the regulatory status of Ecoscint A and Ecoscint O under the Federal 
hazardous waste rules.  My staff has reviewed the data on the two Ecoscint formulations that you 
enclosed with your letter dated February 4, 1988.  Neither Ecoscint A nor Ecoscint O is listed under 40 
CFR 261.31, 261.32, or 261.33. 
 
 However, a waste may still be hazardous if it exhibits one or more of the characteristics of 
hazardous waste (i.e., ignitability, corrosivity,. reactivity, or extraction procedure (EP) toxicity) as 
described in 40 CFR 261.21, 261.22, 261.23, or 261.24.  The data you enclosed indicates that neither 
product is EP toxic and, based on their flashpoints, neither product is ignitable.  There is, however, 
insufficient data provided to make a determination on whether the products are corrosive or reactive.  
Therefore, if you wish to dispose of these formulations as non-hazardous wastes, you must first 
determine that they do not satisfy any of the criteria for corrosivity (see section 261.22) or reactivity 
(see section 261.23). 
 
 In addition, any State in which you generate, transport, treat, store, or dispose of these 
formulations may have regulations that are more stringent than the Federal hazardous waste rules.  You, 
therefore, should check with the State agencies to determine what regulations, if any, apply to handling 
waste Ecoscint A and Ecoscint O. 
 
 If you have any further questions, please contact Wanda LeBleu-Biswas at  
(202) 382-7392. 
 
Sincerely, 
 
Sylvia K. Lowrance 
Director 
Office of Solid Waste 
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