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AUG 19 1987 
 
Dr. Harold Edelstein 
Director, Technical Development 
Fisher Scientific Company 
Chemical Division 
1 Reagent Lane 
Fair Lawn, NJ  07410 
 
Dear Dr. Edelstein: 
 
This is in response to your letter of May 1, 1987, in 
which you requested an interpretation of the regulatory status 
under the Federal hazardous waste regulations of your liquid 
scintillation cocktail, Scintiverse BD, if disposed. 
 
Under 40 CFR Part 261, a waste can be determined to be 
hazardous in one of two ways.  Specifically, as defined in 
Subpart D, a waste could be a RCRA listed waste, or a waste, 
according to Subpart C, could exhibit one or more of the 
characteristics of a hazardous waste (ignitability, reactivity, 
corrosivity, or toxicity). 
 
It is clear from the information you provided that your 
material is not a RCRA listed waste.  See 40 CFR Part 261, 
Subpart D.  However, the data did not provide the Agency with 
enough information to determine if the material would or 
would not exhibit one or more of the characteristics of a 
hazardous waste.  It must be pointed out that, under 40 CFR 
§262.11, waste generators are responsible for determining 
whether or not their wastes exhibit one or more of the hazardous 
waste characteristics. 
 
With respect to the hazardous waste characteristics, you 
must determine whether your liquid scintillation cocktail is 
ignitable, corrosive, reactive, or toxic.  Liquid ignitable 
wastes are defined under §261.21 as those with a flash point of 
less than 140¯F.  Corrosive wastes are defined under §261.22 as 
those having a pH of less than or equal to 2 or greater than or 
equal to 12.5, or that are able to corrode steel at a rate greater 
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than 6.35 mm (9.250 inches) per year at a test temperature 
of 55ºC (130ºF).  Reactive wastes are defined under §261.23 as 
those exhibiting any of eight properties (see the enclosed 
regulations).  Section 261.24 defines the characteristic of 
extraction procedure (EP) toxicity and indicates the test methods 
to be used to identify this characteristic. 
 
You should also note that the Agency has proposed a new 
leach procedure, the Toxicity Characteristic Leaching Procedure 
(51 FR 21648, June 13, 1986).  When this proposal is finalized, 
waste generators will be responsible for determining whether 
their wastes meet this characteristic.  In addition, you will 
need to check with your State or local authorities to determine 
whether this waste is regulated under their authority. 
 
If you have any further questions, please contact Filomena 
Chau of my staff at (202) 382-4795. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Matthew A. Straus, Chief 
Waste Characterization Branch 
 
 
Enclosure 
 


