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JUL 20 1989 
 
Mr. Jeffrey A. Leed 
Director - Waste Management 
Exide Corporation 
P. O. Box 14205 
Reading, PA  19612-4205 
 
Dear Mr. Leed: 
 
In response to your recent letter, while your understanding 
is correct with respect to 40 CFR 261.22 defining the 
characteristic of corrosivity, your letter appears to indicate 
that there is still some confusion over the RCRA definition of a 
liquid. 
 
The term liquid has three different definitions in the RCRA 
program depending on the specific regulatory application.  In 
addition to the general definition used in the characteristics, 
the other types of liquids include "free liquid" and "releasable 
liquid".  These other definitions of "liquid" find application in 
the waste management standards dealing with land disposal. 
Specifically, the regulations prohibit the landfilling of 
containerized wastes containing "free liquids".  Similiarly, the 
amendments to RCRA passed in 1984, banned the use of absorbant 
materials that would release liquids under the overburden 
pressure present in a landfill (i.e., "releasable liquids). 
 
The specific test procedures used in identifying the 
different types of liquids are: 
 
Liquid: 
 
     A "liquid" is the material (liquid phase) that is expressed 
     from the waste in step 2 of Method 1310 (the Extraction 
     Procedure). 
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Free Liquid: 
 
     A "free liquid" is the material that drips from the waste 
     using Method 9095 (the Paint Filter Test). 
 
Releasable Liquid: 
 
     While we have not yet promulgated a specific test procedure 
     for defining when a waste contains "releasable liquid", a 
     draft procedure has been developed and proposed - The Liquid 
     Release Test - method 9096. 
 
Therefore, the first question to answer when characterizing 
a waste to determine if it exhibits the 40 CFR 261.22 (a)(2) 
definition of a corrosive waste, is whether the waste is a 
liquid.  For this purpose the first definition, using step 2 of 
Method 1310, is to be used. 
 
I hope that this helps to clear up any misunderstanding with 
respect to the hazardous waste identification characteristics. 
If you have any additional questions relative to waste testing, 
please contact my office at (202) 382-4761.  For general 
questions on the hazardous waste identification characteristics, 
please call the Characteristics Section at (202) 382-4798. 
 
Sincerely yours, 
 
 
David Friedman 
Chief 
Methods Section (OS-331) 
 
cc:  Devereaux Barnes 
     Reva Rubenstein 


