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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 
 
February 7 1995 
 
Mr. Richard W. Goodwin 
Environmental Consultants Associates 
14 Ramapo Lane 
Upper Saddle River, New Jersey  07458 
 
Dear Mr. Goodwin: 
 
     Thank you for your letter of October 3, 1994 requesting 
information about policies regarding self-certification of non-hazardous waste. 
 
     Policies do exist for self-certifying that some types of 
waste are non-hazardous but not for others. 
 
     If waste is not "listed" nor derived from a "listed" 
hazardous waste it would be hazardous only due to characteristics 
at 40 CFR 261, Subpart C.  In this case, a generator may either 
test the waste or use knowledge to determine that it does not 
exhibit one of the regulatory "characteristics" in 40 CFR 261 and 
thus is not a  hazardous waste. 
 
     If the waste is "listed" or derived from a "listed" 
hazardous waste, that is, if it appears on one of the lists in 40 
CFR 261, Subpart D, then the generator cannot currently self 
determine that a treated or mixed waste is no longer hazardous. 
Instead, they must petition EPA to remove their waste under 40 CFR 
Sections 260.20 and 260.22.  The waste is regulated until EPA 
grants the petition.  All of this is true whether the waste is to 
be disposed of, or beneficially recycled, although EPA has certain 
special exemptions in 40 CFR 261.2(e), 261.4, and 261.6, for 
certain kinds of recycling. 
 
     EPA is currently developing a procedure by which listed 
wastes can also be self-certified as no longer hazardous.  That 
rulemaking is referred to as the Hazardous Waste Identification 
Rule.  We expect proposal of this rule to be published in the 
Federal Register by fall, 1995. 
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     Thank for your interest, and I apologize for the delay in 
responding to your inquiry. 
 
Sincerely yours, 
 
Michael Shapiro, Director 
Office of Solid Waste 


