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July 14, 1987 
 
Michael C. Weisberg 
MCW, Inco., Consulting Engineers 
101 Laughing Cow Road 
Woodside, CA  94062 
 
Dear Mr. Weisberg: 
 
This is in response to your letter of May 19, 1987, in which 
you request an interpretation of how the EPA hazardous waste 
regulations apply to a generator recycling hazardous waste on- 
site.  First, from the information you provided, we start with 
the premise that the generator has a spent liquid ink waste that 
exhibits the characteristic of ignitability.  The answers to your 
specific questions are as follows: 
 
(1)  A generator who complies with the special accumulation 
     provisions of 40 CFR §262.34 may treat his waste on- 
     site in his accumulation tanks or containers without 
     obtaining a permit or having interim status.  Among 
     other things, the rules require that the waste remain 
     in the accumulation/treatment vessel for a maximum of 
     90 days.  Further, a company may market treatment 
     equipment to waste generators (or anyone else) without 
     a permit or any approval from EPA.  EPA only regulates 
     those persons who actually manage hazardous waste. 
 
(2)  When a characteristic hazardous waste is treated so 
     that it no longer exhibits any characteristic, the 
     resultant waste is no longer considered hazardous. 
      
(3)  You may recycle waste at your customers' sites if you 
     so wish.  Generators of waste (your customers) are 
     responsible for complying with 40 CFR Part 262.  In 
     addition, if they store waste in tanks or containers 
     for more than 90 days (or store it in any other type of 
     unit for any length of time), they would need to get a 
     storage permit. 
 
     However, you point out, EPA does not currently 
     regulate the actual process of reclamation, so the 
     distillation activity you describe would not lead to 
     additional requirements for a waste generator. 
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If you have further questions in this area, please contact 
Mike Petruska, of my staff, at (202) 475-6676. 
 
Sincerely, 
 
 
Marcia E. Williams, Director 
Office of Solid Waste 
 


